.

Agenda

Agenda

ma di wo do vr za zo
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Bezoekers

vandaagvandaag9
gisterengisteren10
Deze weekDeze week9
Deze maandDeze maand289
TotaalTotaal188985
54.161.118.57

Veelgestelde vragen over de OV-chipkaart in Brabant

Versie donderdag 07 juli 2011

 

 

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het gebruik van de OV-chipkaart in de provincie Noord-Brabant. Voor algemene vragen over de OV-chipkaart en het aanvragen van een persoonlijke OV-chipkaart verwijzen wij u naar www.ov-chipkaart.nl of de Klantenservice OV-chipkaart 0900-0980.

 

Aanleiding:

Introductie nieuwe tarieven en reisproducten voor Noord-Brabant (tevens als toekomstige vervangers van de sterabonnementen)

 

 

Nieuw:

  1. Dalkorting: voor € 10,- per jaar 40% korting op werkdagen na 9.00 uur en in de weekenden en op nationale feestdagen de gehele dag.
  2. Maandabonnement Jeugd: 1 maand onbeperkt reizen voor € 75 voor 12 tot en met 18 jarigen. Dit product is interessant voor jongeren die minimaal drie keer per week langere afstanden reizen.
  3. Daarnaast krijgen reizigers van 12 t/m 18 jaar die in Brabant reizen met een persoonlijke OV-chipkaart automatisch 34% leeftijdskorting (niet geldig in de bussen van Hermes, Zuidoost-Brabant).

 

Let op: alle producten zijn uitsluitend op een P-kaart te laden!

 

 

1.        Kan ik nu al in de bus in Brabant reizen met de OV-chipkaart?

Ja dat kan. De OV-chipkaart is al geruime tijd te gebruiken in alle bussen van Arriva, Veolia Transport en Hermes (Zuidoost-Brabant) voor reizen op saldo. Ook houders van een OV-jaarabonnement, N-sterabonnement, het Viziris reisproduct of gebruikers van het OV-studenten product kunnen hun OV-chipkaart gebruiken. De OV-chipkaart is (nog) niet te gebruiken in de buurtbus, de regiotaxi, ingehuurde taxibusjes en in de bussen van De Lijn naar en vanuit België. Op de Buurtbussen 211, 213 en 238 loopt momenteel een proef met de OV-chipkaart.

 

2.        Tot wanneer kan ik met de strippenkaart reizen in Brabant?

Naar verwachting zal begin november 2011 de strippenkaart in Brabant verdwijnen. Tot die tijd kunt u reizen met de strippenkaart. Wij raden u wel aan tijdig een OV-chipkaart aan te schaffen. Houdt u rekening met een besteltijd van 2-3 weken voor een persoonlijke OV-chipkaart. Zodra we van de minister te horen krijgen wanneer de strippenkaart afgeschaft mag worden, starten we een communicatiecampagne om u daarvan op de hoogte te brengen.

 

3.        Verdwijnt ook het Dalurendagkaartje?

Ook het Dalurendagkaartje zal verdwijnen in het najaar. In plaats hiervoor komt het dalkortingsproduct voor Noord-Brabant, dat op een persoonlijke OV-chipkaart kan worden gezet. U reist hiermee met 40% korting op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend en op nationale feestdagen de gehele dag.

Ook de grijze strippenkaart, die verkrijgbaar is in de bus bij de chauffeur, zal in het najaar verdwijnen.

Het blijft overigens mogelijk om ook na 3 november een ritkaartje te kopen bij de chauffeur. Deze kost € 3,- voor een enkele rit, zonder overstap. Voor langere trajecten, zoals de Brabantliners lijn 400 en 401 en de lijnen 99 en 101, gaat een afwijkend tarief gelden, van € 6,- of € 9,-.

Voor ritten binnen Brabant

€ 3,00

Ritten op bovengenoemde lijnen buiten Brabant

€ 6,00

Ritten van en naar Brabant op bovengenoemde lijnen over de grens

€ 9.00

 

4.        Wat gebeurt er met het papieren ster-abonnement?

Het ster-abonnement wordt vanaf november niet meer verkocht in Noord-Brabant, met uitzondering van het gebied Zuidoost-Brabant Daar blijft het ster-abonnement voorlopig nog te koop. Sterabonnementen met een geldigheidsduur tot na november 2011 blijven geldige vervoerbewijzen waarmee gereisd kan worden. Uiteraard afhankelijk van de gekozen centrumzone en het aantal sterren. En dus ook op de buslijnen die van Brabant van en naar Zuidoost-Brabant en de regio Nijmegen rijden.

5.       Welke tarieven gelden voor het reizen met de OV-chipkaart in Brabant?

In Brabant gelden vanaf 17 juli op alle buslijnen de volgende tarieven:

 

- Instaptarief : € 4,00 (dit bedrag wordt verrekend met de ritprijs als u uitcheckt)

- Basistarief   : € 0,79 (geldt per rit; geldt niet bij overstappen binnen 35 min.)        
- Km-tarief    : € 0,126 (12,6 cent)

Voor de Brabantliner (Breda-Utrecht 401 en Oosterhout-Utrecht 400) en voor langere buslijnen zoals lijn 99 (Uden –Nijmegen) en 101 (Bergen op Zoom-Rotterdam) gaat in de toekomst een hoger instaptarief gelden van € 8,00.

 

Als u incheckt bij het instappen in de bus wordt tijdelijk het instaptarief van € 4,00 van uw saldo afgeboekt. Bij het uitchecken wordt het instaptarief verrekend met het het basistarief en de kosten van de gereisde kilometers, het restant wordt weer bij uw saldo teruggeboekt. Vergeet daarom niet uit te checken bij het uitstappen. Vergeet u uit te checken, dan kunt u bij het vervoersbedrijf om restitutie van het teveel betaalde saldo vragen.

 

Voor de aanschaf van een persoonlijke OV-chipkaart betaalt u eenmalig een bedrag van € 7,50. Voor inwoners van Zuidoost-Brabant geldt een kortingsactie, de persoonlijke OV-chipkaart kost dan € 2,50.

Om met de kaart te kunnen reizen, moet u de kaart eerst opladen met een reissaldo. Kijk voor meer informatie over aanvragen en opladen op www.ov-chipkaart.nl.

 

6.        Welke regionale reisproducten zijn verkrijgbaar op de OV-chipkaart?

In Brabant zijn er over enige tijd deze regionale reisproducten beschikbaar:

  1. Dalkorting: voor €10,- per jaar 40% korting op werkdagen na 9.00 uur en in de weekenden en op nationale feestdagen de gehele dag.
  2. Maandabonnement Jeugd: 1 maand onbeperkt reizen voor € 75 voor 12 tot en met 18 jarigen. Dit product is interessant voor jongeren die minimaal drie keer per week langere afstanden reizen.
  3. Speciaal voor Brabant: Jongerenkorting

Jongeren van 12 tot en met 18 jaar die in Brabant met Veolia Transport en/of Arriva reizen krijgen met een persoonlijke OV-chipkaart automatisch ook 34% leeftijdskorting. Deze leeftijdskorting voor de jeugd geldt niet op de bussen van Hermes in Zuidoost-Brabant. LET OP:Deze leeftijdskorting geldt vanaf heden.

 

Hebt u een persoonlijke OV-chipkaart? Dan krijgt u (landelijk) automatisch 34% leeftijdskorting als u 65 of ouder bent. Dit geldt ook voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 11 jaar.

 

Tip: De automatische leeftijdskorting kan gecombineerd worden met het dalkortingsproduct, waardoor de korting in de daluren kan oplopen tot 60%.

 

Alle genoemde reisproducten zijn alleen beschikbaar voor de persoonlijke OV-chipkaart.

Zodra de distributie van de Brabantse producten volledig ingericht is zal hier in de communicatie richting reizigers aandacht aan worden besteed.

 

7.        Waar vind ik het dichtstbijzijnde verkoop- en oplaadpunt voor OV-   chipkaarten en reisproducten?

-          Het aanvragen van een persoonlijke OV-chipkaart gaat eenvoudig en snel via www.ov-chipkaart.nl. Op deze website en bij de verkooppunten kunt u over enige tijd de regionale reisproducten bestellen voor uw persoonlijke OV-chipkaart. De verkoop- en informatiepunten van Veolia Transport zijn in Breda en Tilburg de verkoop- en informatiepunten van Arriva zijn in Den Bosch en Veghel.

-          het verkoop- en informatiepunt van Hermes in Eindhoven

-          verschillende particuliere punten, zoals bij supermarkten en tabakswinkels

-          Het dichtstbijzijnde punt bij u in de buurt vindt u gemakkelijk op www.ov-chipkaart.nl/adresvinder.

 

8.        Zijn de regionale reisproducten ook in andere regio’s geldig?

Nee. De regionale reisproducten werken alleen in het stads- en streekvervoer in de provincie Noord-Brabant en in Zuidoost-Brabant. Op buslijnen die niet onder Noord-Brabant vallen worden de regionale producten bij het inchecken niet herkend en reist u op andere geldige producten of saldo dat u op uw kaart heeft staan.

 

9.        Kan ik meerdere producten van verschillende regio’s op mijn OV-chipkaart zetten?

Ja. Maar op welk product u reist is afhankelijk van de vervoerder waarmee u reist en met welk producten u al eerder gereisd heeft.

Er kunnen nl. wel meerdere producten op één OV-chipkaart staan, maar het systeem kan maar één product tegelijk ‘herkennen’. Indien reizigers alleen binnen Noord-Brabant (inclusief Zuidoost-Brabant) reizen, dan adviseren we de Brabantse producten op de kaart te zetten en te gebruiken. Indien reizigers ook buiten Brabant reizen, valt te overwegen om een landelijk kortingsproduct te kopen; deze komen naar verwachting in het najaar 2011 beschikbaar via www.ov-chipkaart.nl. Voor persoonlijk advies kunnen reizigers contact opnemen met de klantenservice van de vervoerders.

 

10.      Kan ik mijn NS OV-chipkaart (NS voordeelurenkaart of NS abonnement) ook gebruiken voor de bus in Brabant?

Ja, een (NS) OV-chipkaart kan in heel Nederland gebruikt worden. Ook zijn ze geschikt om er saldo of een (Noord-Brabants) reisproduct op te zetten. NS-reisproducten zijn niet geldig in de bus. Ook is het mogelijk met elke OV-chipkaart te reizen met de NS, maar alleen als u bij de NS ‘reizen op saldo’ op uw kaart heeft gezet. Kijk op de website van NS (www.ns.nl) hoe dit werkt of ga langs een NS loket op de grotere NS-stations.

11.      Kan ik mijn OV-chipkaart ook voor andere reisproducten gebruiken?

Ja. Op alle persoonlijke OV-chipkaarten kunnen alle OV-chipkaartproducten worden geladen. Ook kunt u er reizen op saldo, een OV-jaarabonnement, een N-sterabonnement, het Viziris reisproduct (uitsluitend voor slechtzienden) en het Studenten Reisrecht (Studenten OV-chipkaart) op laden.

Op anonieme OV-chipkaarten kunnen geen reisproducten worden geladen, alleen reissaldo.

 

Het is momenteel niet bekend wanneer de Stad- en streeksupplementen bij een NS-jaartrajectkaart in Noord-Brabant niet meer te koop zijn. Als u deze heeft gekocht in een andere regio en het abonnement omvat de juiste zonenummers dan kunt u hier wel gewoon mee reizen op vertoon van uw kaart aan de buschauffeur.

 

 

 

12.      Waar vind ik meer informatie over de OV-chipkaart in Brabant?

De provincie bereidt samen met het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), de vervoersbedrijven en het Reizigers Overleg Brabant een voorlichtingscampagne over de OV-chipkaart in Brabant. Deze gaat in na de zomervakantie van start.
Meer informatie over de OV-chipkaart in Brabant is te vinden op www.brabant.nl/ovchipkaart.

 

Algemene informatie over de OV-chipkaart, aanschaf en gebruik is te vinden op www.ov-chipkaart.nl. Ook kunt u terecht op de websites en klantenservice van de vervoersbedrijven:

 

Arriva: 0900 2022022 – www.arriva.nl

         Connexxion: www.connexxion.nl

Hermes: 0800 0222277 www.hermes.nl

Veolia Transport: 088 – 0761111 – www.veolia-transport.nl

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok